Share:
Securitate

Cum se face trecerea de la http la https (SSL)

1. Introducere

Înainte de a începe migrarea de la http la https este nevoie să vă asigurați că aveți un certificat SSL instalat. Aici aveți pașii necesari instalării unui certificat SSL.

De asemenea, înainte de a vă seta redirectul permanent, din http » https, trebuie verificat dacă site-ul dvs este afișat corect și este funcțional în varianta cu https. Pentru a face acest lucru accesați site-ul prin https://domeniu.ro (unde domeniu.ro este domeniul dvs)..

Cazul 1a. – Lăcățel verde

Dacă vă apare acel lăcățel în stânga sus verde, și conținutul afișat este identic cu cel de pe http://domeniu.ro înseamnă că totul este setat cum trebuie și puteți să faceți redirectul http » https fără probleme (pct.2).

ssl

Cazul 1b. – Lăcățel tăiat sau un lăcățel cu semnul mirării (!) lângă el

Dacă vă apare un lăcățel tăiat sau un lăcățel cu un semnul mirării lângă el, înseamnă că în pagină dvs. există linkuri http, iar acestea trebuie schimbate în https.


ssl mixed content

Pentru a vedea exact ce linkuri prezintă aceste erori, încărcați pagina prin https://domeniu.ro, apoi dați click pe F12 în browser și vi se va deschide o bară de debug în partea de jos a browserului. Dați click pe Console și apoi dați un refresh la pagină. Un exemplu de eroare HTTPS este următoarea:

Mixed Content: The page at ‘https://domeniu.ro/’ was loaded over HTTPS, but requested an insecure stylesheet ‘http://domeniu.ro/css/screen.css’. This request has been blocked; the content must be served over HTTPS.

Eroarea semnifică, că anumite fișiere din site au fost blocate datorită faptului că linkurile sunt generate http, și ar trebui schimbate în https. Mai jos aveți pașii necesari pentru corectarea linkurilor și redirect http » https.

2. Redirect http >> https

În funcție de platforma folosită redirectul se poate face in felul următor:

2a. site custom sau nu aveți nicio platforma (CMS) instalată:

Redirectul se poate face adăugând în fișierul .htaccess următoarea regulă:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

În cazul în care acel lăcățel nu este verde, înseamnă că anumite fișiere sunt blocate afișării, pentru că încă sunt generate folosind http. Consultați cazul de la pct. 1b de la paragraful de mai sus, pentru a afla cum puteți detecta fișierele blocate.

Toate aceste fișiere trebuiesc modificate după cum urmează:

cod vechi (existent):

 <link rel="stylesheet" href="http://domeniu.ro/css/screen.css" type="text/css">

cod nou:

 <link rel="stylesheet" href="//domeniu.ro/css/screen.css" type="text/css">
2b. site-uri cu platforma WordPress:

Logați-vă în interfața de administrare și mergeți la Settings » General.

În dreptul WordPress Address (URL) și a Site Address (URL) adăugați https în loc de http, și apoi dați Save..

ssl wordpress

Dacă lăcățelul nu este verde și apare tăiat sau cu semnul mirării, înseamnă că încă sunt prezente în site-ul dvs fișiere care sunt blocate. Pentru a le rezolva puteți instala acest plugin:
https://ro.wordpress.org/plugins/ssl-insecure-content-fixer/

2c. site-uri cu platforma Joomla:

Logați-vă în interfața de administrare și instalați acest plugin:

http://extensions.joomla.org/extensions/extension/site-management/url-redirection/yireo-ssl-redirection

2d. site-uri cu platforma Prestashop:

Logați-vă în interfața de administrare și mergeți la Preferences -> General. Click pe Please click here to use HTTPS protocol before enabling SSL.

Dacă primiți vreo eroare de genul: (Internal Server Error 500, 404 not found, 102 (net::ERR_CONNECTION_REFUSED)) sau oricare altă eroare, înseamnă că certificatul nu a fost instalat corespunzător și trebuie să ne contactați în acest caz.

Dacă pagina s-a încărcat corespunzător și vă apare acel lăcățel cu verde, alegeți Yes la Enable SSL și apoi dați Save.

2e. site-uri cu platforma Magento:

Logați-vă în interfața de administrare și mergeți la System -> Configuration. Apoi dați click pe butonul Web de sub tabul General. În fereastra nouă deschisă setați Yes pentru Use Secure URLs in Frontend și Use Secure URLs in Admin.

Nu ezitați să ne contactați pentru orice problemă întâlnită.

Related Posts