Ești pregătit pentru situația în care site-ul tău e compromis? Ce se întâmplă dacă ștergi o poză sau un articol din greșeală? Ce faci dacă o actualizare a platformei eșuează?

Pentru toate aceste situații răspunsul este: backup.

Furnizorul tău de hosting trebuie să îți asigure backup-ul (sau copii de siguranță ale) datelor tale. Vom reveni într-un alt articol asupra principiilor care trebuie urmărite în procesul de backup de către furnizor. Astăzi ne vom concentra asupra acțiunilor pe care le poți face tu, client de web hosting, pentru a fi acoperit în diverse situații. Istoria ține să ne arate că e bine să ai și propriul plan de recuperare a datelor, pe lângă cel oferit de furnizorul de hosting.

Serverele stocheaza datele site-ului tău live, dar și copiile de siguranță

Imagine preluată de la 100limite.pt

 

De ce să îți faci propriul backup?

1. Site-ul tău poate fi compormis

Nu merge niciodată pe premisa că site-ul tău nu poate fi compromis („hack-uit” sau „spart”). Exemplele site-urilor și instituțiilor celebre care au fost sparte de hackeri ne arată că orice sistem are vulnerabilitățile lui și poate fi compromis. Yahoo  spre exemplu, un colos al internetului se numără printre „clienții” celebri ai hackerilor. Alte exemple celebre:

  • Home Depot, septembrie 2014
  • JP Morgan, iunie 2014
  • Departamentul de Justiție din SUA, februarie 2016
  • Verizon Enterprise Solutions, martie 2016
  • Sony (PlayStation Network), aprilie 2011

Aruncă aici o privire la o statistică live foarte interesantă referitoare la câte site-uri sunt sparte într-o zi.

2. Probleme de hardware

Problemele la nivelul dispozitivelor de stocare nu pot fi niciodată ignorate. Deși dispozitivele sunt create și optimizate pentru a fi cât mai fiabile pot apărea factori externi sau interni care afectează dispozitivul de stocare și datele de pe el se pot pierde. Spre exemplu, pot aparea probleme la nivelul dispozitivelor de stocare din cauza întreruperii alimentării cu energie electrică și știm că din cauza unor întreruperi repetate și necontrolate un hard disk poate deveni inutilizabil și datele stocate pe el se pot pierde foarte ușor.

3. Upgrade eșuat

Dacă site-ul tău este construit pe baza unui CMS -Content Management System (cum ar fi Wordpess, Joomla, Drupla sau Typo3) acesta are anumite componente, cum ar fi teme și plugin-uri care au nevoie de update-uri regulate.
Nu se întâmplă de multe ori ca upgrade-urile să cauzeze probleme însă în cazul în care apar probleme un backup te poate salva întrucât de cele mai multe ori downgrade-ul nu este posibil.

4. Erori umane

Erorile umane sunt și ele un factor important de luat în calcul întrucât până la urmă tot oamenii sunt cei care se ocupă de configurarea serverelor/backup-urilor, etc.
O configurare greșită sau o comandă cu consecințe ireversibile a unui operator la nivelul serverului poate duce la pierderea totală a datelor de pe un server.

5. Întotdeauna e bine să ai „Planul B”

E ca în filmele americane, unde întotdeauna celebrul „plan B” rezolvă orice situație. În cazul de față, „Planul B” este backup-ul propriu și independent de firma care îți asigură hostingul. Majoritatea firmelor de hosting oferă în cadrul găzduirii și soluția de backup, însă așa cum am specificat mai sus acesta poate fi afectat sau chiar pierdut și astfel ne aflăm în situația neplăcută în care un site în care s-au investit foarte multe resurse să nu mai existe. Restaurarea backup-ului tău local este salvarea și chiar dacă a fost afectat, site-ul tău poate fi adus foarte repede în stare de funcționare.

Cum să faci backup?

1. Backup din panoul de administrare (cPanel):

Pentru a realiza un backup din panoul de control al găzduirii este nevoie doar de câteva click-uri:

  • Te loghezi în panoul de control
  • Click pe opțiunea “Backup” sau “Copie de rezervă”
  • Selectezi “Download a Full Website Backup” sau “Descarcă copie de rezervă completă a site-ului”
  • În momentul în care backup-ul se finalizează vei primi o notificare pe adresa de mail introdusă, moment în care poți începe descărcarea backup-ului din contul de găzduire

1. Generare Full Backup din cPanel

2. Backup Manual

În acest caz poți utiliza un client FTP, care este o aplicație cu care poți să te conectezi și cu ajutorul căreia poți să descarci sau să încarci direct fișierele site-ului și email-urile dacă este cazul (Ex: Filezilla, CoreFTP, WinSCP).

2. Descărcare „public_html” utilizând un client FTP

Aici este important să se realizeze backup-ul și la nivelul bazei sau bazelor de date. Se poate folosi cel mai simplu funcția de export din phpMyAdmin și baza de date va fi descărcată local.

3. phpMyAdmin – Export bază de date

Concluzii

Folosește oricare dintre aceste două metode ori de câte ori efectuezi modificări sau faci update-uri la nivelul site-ului.

Fișierele generate în urma acestor backup-uri (manual sau automat) le poți stoca astfel pe unul sau mai multe dispozive. Poate fi PC-ul personal, un hard extern sau o soluție cloud (Ex: Google Drive).

Această practică este bine să devină una obișnuită și investiția într-o soluție cât mai bună de backup să fie direct proporțională cu investiția în site-ul propriu zis. În acest fel impactul unei posibile pierderi a site-ului poate fi redus semnificativ.